Drive Me Baby

Szökés Kelet-Berlinből egy átalakított BMW Isettában

2021. május 27. - Drive Me Baby

Egy nagyszerű barátság, egy őrült terv és egy csempészéshez átalakított BMW Isetta. A cél Nyugat-Berlin. Elsőre lehetetlen küldetésnek tűnik, igaz? Ismerd meg Klaus-Günter Jacobi elképesztő és egyben hajmeresztő történetét, ami annyira megihlette a BMW-t, hogy nemrégen megfilmesítette azt.

bmw-small-escape-isetta-szokes-kelet-nemetorszag.jpg

Szabadság vagy börtön?

1963. május 23. esős, szomorú este volt. A Bornholmer utcai határátkelő előtt egy BMW Isetta vár az ellenőrzésre. Egy órányi várakozás után az Isetta sofőrjének int az egyik tiszt, hogy jöhet. A kis autó előtt már ott van a cél: Nyugat-Berlin és a szabadságot jelentő NSZK. Az Isetta utasai számára a következő pár perc igazi rémálom. A sofőr tenyere izzad, miközben az Isetta motorterében rejtőzködő potyautas lélegzet-visszafojtva várja a sorsát. Az autó belsejéből hallani, ahogy a kutyák ugatnak és körbeszaglásszák az autót tiltott csomagokat, csempészárut keresve. Vajon mi lesz a potyautas sorsa? Lelepleződik és börtön vár rá, vagy még rosszabb? Esetleg sikerül a terv és átjuthat Nyugat-Berlinbe? Akárhogy is lesz, a szabadság a tét.

bmw-film-isetta.jpg

Berlin kettészakadt

Klaus-Günter Jacobi Kelet-Berlinben született 1940-ben. A háború és a német kommunista párt hatalomra kerülése után a család addig szerény, de szűkös élete hirtelen még szűkösebb lett. Az ötvenes évek végére a kelet-német helyzet és vele együtt az életszínvonal is fokozatosan romlott. A Jacobi család 1958-ban úgy döntött, nem várnak tovább, összepakolták a legfontosabbakat és Nyugat-Berlinbe menekültek. Mint az később kiderült, még éppen időben. Nyugat-berlini új otthonukból elképedve figyelték, ahogy először szögesdróttal, majd egy áthatolhatatlan fallal választják el a két városrészt a kommunisták.

Baráti segítség

Amikor a Jacobi család elhatározta, hogy átszöknek, Klaus búcsút vett gyerekkori barátjától, Manfred Kostertől. Manfred nem akarta elhagyni otthonát, maradt a szovjet megszállási övezetben. 1962 novemberében Koster levelet kapott. Besorozták a Kelet-Német Nemzeti Néphadsereg katonájának, 1963 június 1-jén kell szolgálatra jelentkeznie. Koster számára ez volt a végső pont, pacifistaként el sem tudott képzelni rosszabbat, mint hogy az NDK katonája legyen. Elege lett a kelet-német elnyomásból és kilátástalanságból, ezért elhatározta, hogy disszidál. Eszébe jutott gyerekkori barátja, Klaus-Günter Jacobi, aki családjával már a túloldalon élt. Hátha van ölete, és segít neki megszökni az NDK-ból. Manfred felvette a kapcsolatot Klaus-szal, aki kitalálta, hogy a BMW Isettájával fogja megszöktetni őt.

nyugat-kelet-berlin-bmw-isetta-ndk-nszk.jpg

„BMW Isetta, mint menekülő autó. A terv egyszerre volt briliáns és őrült" - emlékszik vissza Jacobi

A BMW Isetta a háború utáni Németország egyik legnagyobb sikertörténete, legalábbis Nyugati-Németországban mindenképpen. A háború utáni években a német lakosság mindössze két százaléka engedhette meg magának, hogy autót vegyen. Ám amikor a BMW 1955-ben bemutatta az Isettát, kedvező árának köszönhetően (átszámítva, mai áron kb. 500 ezer forint) a legtöbb német háztartás a kis buborékautóval rótta az utakat. A mesébe illő sztoriról itt olvashatsz: BMW Isetta – A buborékautó, amely meghódította a világot

bmw-isetta-motorcoupe-microauto-buborekauto.jpg

bmw-isetta-motorcoupe-microauto-buborekauto-2.jpg

bmw-isetta-motorcoupe-microauto-buborekauto-6.jpg

A BMW Isetta nem csak kicsinek tűnik, az Isetta valóban nagyon kicsi volt, mindössze 140 cm széles és 230 cm hosszú. Így jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan rejtőzhetett el benne egy 180 cm magas férfi úgy, hogy az autó hivatalosan kétüléses és még csomagtartója sincsen. Jacobinak erre is volt ötlete. Jacobi autószerelőnek tanult, és napi bejárása volt egy garázsba, ahol a munkatársai segítettek neki az Isetta átalakításában.

A BMW Isetta átalakítása

Jacobi és csapata így alakította át a kis autót.

bmw-isetta-kelet-berlin-nyugat-ndk-nszk-szokes.jpg

  1. Az ülés mögötti tárolórekeszt eltávolították, majd visszahegesztették 10 cm-rel magasabb pozícióba. Így hely szabadult fel a további átalakításhoz és a potyautas szállításához.
  2. Az ülést és a pótkereket kivették, egy 50x50 cm-s nyílást fűrészeltek az utasteret és a motorteret elválasztó panelba, ez lett a potyautas szállítóbox bejárata.
  3. Ezt követően az autóból minden felesleges alkatrészt, így például a levegőtisztítót és a fűtést is eltávolították.
  4. A gyárilag 13 literes üzemanyagtartályt egy 2 literes tartályra cserélték, így teremtve minimális méretű rejtekhelyet egy ember számára.
  5. Az autó kiürített motorterébe így már bekerülhetett a csempészdoboz, amiben magzatpózban éppen csak elfért egy 180 cm magas ember.
  6. Végezetül a hátsó lökhárítóból le kellett vágni, hiszen az a plusz súlytól már a földet érte, ez pedig gyanút kelthetett volna a határőrökben.

A BMW Isetta készen állt a nagy szökéshez. Már csak egy sofőr kellett.

Kis autó - kis szökés

 Mivel Kelet-Németország nem ismerte el Nyugat-Berlint az NSZK részeként, ezért Jacobi nyugati-berliniként nem utazhatott át az NDK-ba. Ám két nyugat-németországi diák vállalkozott a küldetésre. Egy gyors beavatást követően, még aznap elindultak Manfredért. Egyikük az átalakított Isettában, másikuk a tartalék autóként használt Volkswagen Bogárban.

A két diák kora este érkezett meg, a város melletti elhagyott úton már várt rájuk Manfred Koster. A diákok gyorsan kivették az üzemanyagtartályt, és kicserélték a kétliteres változatra. Mivel Jacobi alig pár órája mutatta meg nekik, hogyan kell mindezt csinálni, a szürkületben, egy zseblámpa mellett a tervezetnél sokkal tovább tartott a dolog. Fogytán volt az idő. Végül nagy nehezen minden a helyére került, Manfred éppen csak befért a szűkös kis rejtekhelyre. Irány a határ, irány Nyugat-Berlin, az NSZK és a szabadság!

nyugat-kelet-berlin-hatar-bmw-isetta.jpg

Egy órányi várakozás és az örökkévalóságnak tűnő ellenőrzés után öt perccel az éjféli határzár előtt az Isetta, benne Manfreddal 11:55-kor átgurulhatott Nyugat-Berlinbe. Az autó meg sem állt a Grüntaler utcáig, ahol Klaus-Günter Jacobi már türelmetlenül várta barátját. Közel tíz perccel megérkezésük után Manfrédnek sikerül kimásznia az Isettából, majd azonnal barátja karjaiba borult, immár szabad emberként köszönte meg Klaus segítségét.

Folytatódtak a szöktetések

Nem sokkal a merész küldetés után Jacobi szétszedte az Isettát és alkatrésznek adta el annak darabjait. Szomorú, de kényszerű megoldás volt ez, hiszen az átalakítások miatt már úgysem ment volna át semmilyen műszaki vizsgán. Az egyetlen tárgy, amit Jacobi megtartott, a motorháztető kulcsa volt. A két jó barát története azonban sajnos keserédes fordulatot vett. Idővel külön váltak útjaik, ma már nem beszélnek, nem tudnak egymásról. Ugyanakkor Jacobi a mai napig büszkén gondol vissza a BMW Isettára, barátjára és a lehetetlen küldetésre.

A BMW Isettával való szöktetés azonban nem állt meg itt, a Jacobi által beszervezett két diák folytatta a titkos akciót. Szereztek egy saját Isettát, amit Jacobi tervei alapján átalakítottak, majd a következő egy évben kilenc embert juttattak át sikerrel a határon. De a tizedik már nem jött össze, és lebuktak. A nő, aki a motortérben rejtőzött, túlságosan sokat mozgolódott, amitől az autó mozogni kezdett. Ezt az őrök azonnal észrevették és kiszállították őket. Másnap szalagcímként jelent meg a történet a napilapokban: "Kilenc kelet-berlini szökése egy BMW Isettával"

bmw-film-kezdo.jpg

Klaus-Günter Jacobi története annyira megérintette a BMW-t, hogy nem régen megfilmesítették azt. Ide kattintva megnézheted: Budapesten forgatták a BMW szöktetős kisfilmjét, nézd meg most!

Hisztizik a gyerek az autós ülésben? Így előzd meg az idegtépő pillanatokat!

A szülők viszonylag hamar rájönnek, hogy a gyerek(ek) és az autózás nem feltétlenül olyan felhőtlen párosítás, mint azt elsőre gondolnánk. Vannak kisgyerekek, akiket nem különösebben érint meg a gyerekülés korlátozó mivolta. Mondhatnánk, elvan a gyerek, ha autózhat, és sok más nem is érdekli őt. Ám vannak, akik meglehetősen rosszul viselik az autózás és a gyerekülés kötöttségeit. Most róluk lesz szó.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekülésbe kényszerült gyerek elviselje az utazással töltött időt úgy, hogy közben mi se őrüljünk meg vezetés közben? Erre az elsőre lehetetlennek tűnő küldetésre próbálunk tippekket adni.

kislany-gyerekulesben.jpg

(Fotó: 123RF)

Így nem lesz káosz az autós gyerekülés használata

Sok nagyobb gyereknél ott vész el a gyerekülés varázsa, amikor kiderül, hogy az bizony különböző biztonsági övekkel van ellátva. Emiatt a benne tartózkodás meglehetősen unalmas egy kíváncsi és örökmozgó gyerek számára. És ha van olyan dolog, amit egy kisgyerek mindennél jobban utál, az az, ha szó szerint le van kötve és nem mozoghat szabadon.

Kisbabáknál érthetően az impulzusok hiánya okozhat nyűgösséget. A nagyobb gyerekek azonban inkább túl izgágák, sajtkukacok az egyhelyben lekötött utazáshoz, vagy szimplán túl gyerekesnek találják azt. Az ő esetükben alternatív módon kell kiharcolni a békés autózást, hiszen nekik és a vezető szülőnek sem jó, ha kiabálással, hisztivel és rugdosással telik az út.

adac-gyerekules-teszt.jpg

(Fotó: Freepik)

Az első autós élmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogyan élik meg a kicsik később az autós pillanatokat. Éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk a lehető legnagyobb türelemmel viszonyulni a sokszor emberpróbáló feladathoz. Tippek a békés családi utazáshoz: 10 tuti tipp, hogy a családi autózás ne legyen rémálom

Így nem lesz rémálom a gyerekülés használata

A legkisebbek autós élményének sarkalatos pontja lehet, ha nem látják anyut vagy aput, emiatt eltörhet náluk a mécses. Ezt megelőzendő, érdemes valamilyen érzékszervi stimulációt tartani az autóban. Egy autós utazáshoz megfelelő játék, csörgő is sokat segíthet, ha fogékony rá a gyerek, de sokan esküsznek például egy jól rögzített tükörre. Egy jól beállított autós gyerektükör segítségével a kicsi láthatja saját magát és az elől ülőket, esetleg a folyton mozgó külvilágot, ami garantáltan leköti a figyelmét.

easy-view-es-see-me-too-autos-tukor-szett.jpg

Alvás: kisebb gyerekeknél nagyobb valószínűséggel válhat be, jó ötlet lehet pihenőidőre időzíteni az utat, amikor a gyerek eleve fáradt, így az autóban nagyobb eséllyel fog elbóbiskolni.

Csevegés: főleg kisbabáknál fontos, hogy hallják a hangunkat, ezért ügyeljünk rá, hogy útközben is folyamatosan beszéljünk hozzájuk. Nagyobb gyerek esetében beszélgessünk velük a napjukról, hogy mi történt az oviban, suliban stb. A hasznos beszélgetéssel eltöltött idő a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti, és nem utolsósorban elvonja a figyelmet a gyerekülés használata körüli hisztiről.

Zene: kisbabáknál érdemes nyugtató, andalító zenét játszani, vagy esetleg olyat, amit ismer, ez elősegítheti a megnyugtatását, ha nyűgös lenne. Nagyobbaknál a gyerek kedvenc zenéit is érdemes lehet előnyben részesíteni. Ha pedig extra bevállalósak vagyunk, engedhetjük, hogy ő kezelje a zenét az autóban, legyen szó rádiócsatornáról vagy bluetooth-os zenelejátszásról.

Elektronika: ha nincs ellenünkre, érdemes olyan privilégiumokat adni az autós utazáshoz, mint a tablet vagy okostelefon használata. Ezek garantáltan lekötik a gyerekek figyelmét.

Tudtad, hogy az autós gyerekülés is elveszítheti a szavatosságát? Hogy mikor és miért érdemes lecserélni a gyerekülést, arról itt olvashatsz: Tudtad, hogy az autós gyerekülésnek is van lejárati dátuma?

adac-gyerekules-teszt-1.jpg

(Fotó: Freepik)

Gyerekkel az autóban: ismertessük a szabályokat

Nagyobb gyereknél előfordulhat, hogy azért nem szívleli az ülést, mert az túl „gyerekes.”  A frusztrációja az ilyen és hasonló helyzetekben abból fakad, hogy úgy érzi, nincsen beleszólása a dolgokba. Ilyenkor a legjobb módszer, ha felnőttként bánunk vele, hiszen ő is ezt akarja. Magyarázzuk el neki, hogy az ülés az ő biztonsága érdekében van, mutassuk meg, hogy a felnőtteknek is ott van a biztonsági öv, amit mindig használniuk kell az autóban. Ilyenkor próbáljuk őt is bevonni a döntésekbe. Mutassuk meg neki, hogyan kötheti be magát egyedül, esetleg válassza ki a neki tetsző ülést vagy biztonsági öv kiegészítőket.

A legfontosabb, hogy a gyerekek lehetőség szerint a kezdetektől pozitív élményként éljék meg az autóban való tartózkodást. Továbbá, hogy felismerjék, illetve megértsék, hogy a gyerekülés használata nem büntetés, hanem a biztonságos utazás feltétele. Nem, nyilván nem lesz minden egyes alkalom sétagalopp, de ha megfelelően kezeljük a helyzetet, akkor hamar rájönnek, hogy az autózás valójában egy izgalmas és szuper dolog.

Íme a legfrissebb ADAC gyerekülés-teszt eredményei. A megvizsgált 26 autós gyerekülésből egyik sem kapott kifogásolható értékelést: 2020-as ADAC gyerekülés-teszt: a vizsgált ülések nagy része megfelelt

10+1 inspiráló nő, aki örökre megváltoztatta az autóvilágot

Az autóipar, az autó-motorsport és általában az autózás kényelme sokat köszönhet azoknak a zseniális női pioníreknek, akik kulcsszerepet játszottak abban, hogy ma már igazi élmény legyen autót vezetni. A 20. század és az autóipar hajnala óta számos női feltaláló és autóversenyző bizonyítja be, hogy nekik is helyük van ebben a világban. Például tudtad, hogy az ablaktörlőt, és az autók központi fűtését is nők alkották meg? Következzenek most azok a hökgyek, akik bebizonyították, hogy az autók iránti lelkesedés, az autóversenyzés és az autóipari szakmák nemtől függetlenek.

1. Wilhelmine Erhardt 

wom-02-media-hd-3.jpg

Németország első női autóvezetője volt. Az 1899-ben a négy, újonnan bemutatott motor hajtotta Wartburg közül Wilhelmine vezette az egyiket. A korabeli elbeszélések szerint a nő élvezte, ahogy a tömeg figyelme rá irányult és hitetlenkedve nézték, ahogyan egy nő vezeti az újdonságnak számító autót. Wilhelmine-t végül úgy elkapta a gépszíj, hogy hamarosan az első női autóversenyzők egyike lett. A német hölgy motorsport történelmet írt, amikor 1901. augusztus 3-án részt vett az Eisenach – Meiningen – Eisenach állomásokból álló hosszútávú autós versenyen, ami veszélyes hegyvonulatokon vitt keresztül. Annak ellenére, hogy Wilhelmine autója jóval elmaradt az esélyes versenyzőkétől, a hölgyet végül így is csak egy hajszál választotta el a dobogós helyezéstől.

2. Clärenore Stinnes

clarenore-stinnes.jpg

1929-ben, 26 évesen az első volt, aki körbeautózta a földet. Az akkor már sikeres autóversenyző Clärenore Stinnes és társa, a svéd operatőr, későbbi férje, Carl-Axel Söderström, 1927. május 25-én Frankfurtból indultak útnak egy Adler Standard 6-os modellel. A Balkánon át a Kaukázuson keresztül Szibériába, majd a Góbi sivatagon keresztül Kínába autóztak. A páros Japánba is eljutott, majd onnan hajóval Dél-Amerika felé indultak, majd Mexikón keresztül Amerikába és Kanadába is eljutottak, Washingtonban az akkori amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel is találkoztak. Végül hajóval tértek vissza Európába, ahol Franciaországból vágtak neki útjuk utolsó szakaszának. 1929 június 24-én, 47 ezer megtett kilométer után érkeztek meg Berlinbe.

3. Mary Anderson

mary-anderson.jpg

Látva a New York-i autósok folyamatos küzdelmét az esővel, a feltaláló tudta, hogy segíthetne a helyzeten egy automatizált ablaktörlő rendszer. Anderson nem tétovázott, megalkotta a készüléket, ami 1903. november 10-én megkapta a szabadalmat az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalától. A hivatalos leírás alapján a készülék képes volt az „eső és hó eltávolítására az autómobil vezetője előtti ablakfelületről.” A szabadalom megszerzése után Mary megpróbálta eladni azt egy kanadai autógyártónak, ám elutasították, mondván, hogy ennek soha senki nem venné hasznát. Bár 1913-ra az ablaktörlők az autók alapfelszereltségét képezték, Mary Anderson egy centet sem profitált találmányából, ettől függetlenül szabadalma mérföldkőnek számít az autózás történetében.

4. Bertha Benz

bertha-benz.jpg

Az autózás úttörőjének számít, ugyanis ő volt az első a világon, aki hosszútávú autózásra vállalkozott. A történethez szorosan kapcsolódik Bertha férje, Carl Benz (a mai Daimler AG elődjének, a Daimler-Benz-nek társalapítója), aki megalkotta a modern automobilt a németországi Mannheimben. A „gázmotor hajtású jármű" 1886. január 29-én kapott szabadalmat. Az első autó fogadtatása azonban nem volt felhőtlen, az emberek ugyanis nem bíztak egy ló nélküli járműben. Carl felesége, Bertha, aki maga is mérnöki zseni és feltaláló volt, ezért elhatározta, bebizonyítja, hogy az újfajta közlekedési eszköz igenis biztonságos és megbízható.

1888. augusztus 5-én az akkor 39 éves Bertha Benz, férje tudta és engedélye nélkül, két fiával nekivágott az első hosszútávú autós útnak. Vasúti síneket követve 106 kilométert tett meg Mannheimből Pforzheimig, bár ez idő alatt számos probléma adódott az autóval, a német hölgy ezeket mind sikeresen megoldotta. Bertha sikeres célba érése világszenzáció lett, a vakmerő kaland pedig nagyban hozzájárult az autók iránti kezdeti szkepticizmus eloszlatásához. A teljes történetet itt olvashatod elBertha Benz – A nő, aki autós kalandjával történelmet csinált

5. Margaret Wilcox

margaret-wilcox.jpg

Az autók komfortérzetéhez nagyban hozzájárul egy amerikai feltalálőnő, Margaret A. Wilcox, akinek az autó fűtését köszönhetjük. A világ egyik első női gépészmérnökeként Margaret A. Wilcox 1893-ban nyújtotta be szabadalmát egy olyan fűtőrendszerre, ami az autó utasterét volt hivatott melegíteni. A korai autókban az autó utastere alatt található vízzel teli csövek fűtése szolgáltatta a hőforrást, az ezt kiszolgáló rendszer szabadalma csak egy azon számos egyéb amerikai találmánynak, amelyek Wilcox nevéhez fűződnek.

6. Danica Patrick

danicka-patrick.jpg

Az egyik legsikeresebb női autóversenyző a NASCAR és az IndyCar történetében. 2005 és 2018 között, évről évre aktívan részt vett mindkét versenyben, 2008-ban pedig megnyerte a japán nagydíjat. Összesítettben a 2009-es kilencedik helyezés a személyes legjobbja az IndyCar-on, ugyanabban az évben pedig még egy harmadik Indy 500-es és egy Daytonai 24 órás verseny nyolcadik helyezés is befigyelt. Elképesztő teljesítmény! Sajnos azonban 21 év után tavaly nyáron először rendezték meg úgy az Indy 500-at, hogy egyetlen női autóversenyző sem állt rajtrácsra. További infó ittHova tűntek a női autóversenyzők az Indy 500-ból?

Danica újabb történelmi sikere 2013-ban következett be, amikor ő lett az első női autóversenyző, aki pole pozícióból indulhatott a rangos Daytona 500 versenyen. Danica 2018-ban a csúcson hagyta abba a profi versenyzést, karrierje során összesen 116 versenyen indult, háromszor pole pozícióból, hétszer lett dobogós.

7. Suzanne Vanderbilt

suzanne-vanderbilt.jpg

 Az 1950-es években az amerikai General Motors úgy akarta felkelteni a női vásárlók figyelmét, hogy létrehozott egy női autótervezőkből álló csapatot. A reklámkampány nem bizonyult sikeresnek, amihez hozzájárult az is, hogy a GM tervezői részlegének feje, Bill Mitchell kijelentette, hogy egyetlen nő sem lehet egyenrangú a férfi tervezőkkel. A kijelentés és a férfiak által dominált szcéna ellenére az egyik női autótervező, Suzanne Vanderbilt kitartott a cég mellett, és hosszú évek fáradságos munkájával felküzdötte magát a vállalati ranglétrán. Vanderbiltet 1972-ben kinevezték a Chevrolet utasterével foglalkozó részleg vezető tervezőjévé. Vezetőként olyan legendás autómodelleken dolgozott, mint a Nova, a Camaro és a Chevette.

8. Charlie Martin

charlie-martin.jpg

A Nürnburgringi 24 órás autóversenyen írt történelmet, amikor csoportjában negyedik helyen ért célba a pálya északi körén. A szenzációs siker azonban csak másodlagos volt Charlie számára, akinek a legfontosabb az volt, hogy bebizonyítsa: nőként is sikeres lehet egy féfiak által dominált sportágban. Mindez azért is nagy szó, hiszen Charlie Martin 1981-ben fiúként született. Az akkor 20 éves transznemű autóversenyző nem csak gyerekkori álmát valósította meg, de egy csapásra példakép is lett. Charlie célja, hogy történetével másokat is inspiráljon és hogy minél több női autóversenyzőt lásson a volán mögött.

9. Lella Lombardi

lella-lombardi.jpg

Lella Lombardi egy gyerekkori sportbalesete ellenére is megvalósította profi sportolói karrierről szőtt álmait. Komoly vállsérülése miatt leszűkültek a lehetőségei, de a sebesség szerelmeseként úgy döntött, autóversenyző lesz, és a Forma-1-be vágyott. Álma végül 1974-ben valósult meg, amikor részt vehetett az akkori Angol Nagydíjon, ám a versenyre sajnos nem sikerült kvalifikálnia magát. 1975. április 27-én azonban történelmet írt az akkor 34 éves Lella, aki hatodik helyen ért célba a Spanyol Nagydíjon, ezzel pedig fél pontot szerzett (azért csak fél pontot, mert a versenyt egy baleset miatt idő előtt le kellett inteni). Lombardi pontszerzése a mai napi egyedülálló, hiszen rajta kívül egyetlen női autóversenyző sem szerzett világbajnoksági pontot Forma-1-es versenyen. Az olasz versenyző végül 1974 és 1976 között tizenkét F1-es verseny vett részt, amelyből hetet be is fejezett.

10. Jutta Kleinschmidt

jutta-kleinshcmidt.jpg

A német off-road versenyző először 1988-ban, motoron vágott neki a Dakarnak, majd ’94-ben már autóval indult a kemény versenyen. 1997-ben pedig történelmet írt, amikor első nőként szakaszgyőzelmet aratott a világ legnehezebb ralijában. Pályája abszolút csúcsa 2001-ben érkezett el, amikor a Mitsubishi csapattal megnyerte a sivatagi futamot. Ezen rekordja pedig máig kitart, ugyanis ennyi év után is ő az egyetlen nő, akinek sikerült diadalmaskodnia a Dakaron. Jutta 20 évig meghatározó része volt a világ legnagyobb motorsport versenyeinek, a versenyző ma már motivációs trénerként dolgozik, előadásokat és szemináriumokat tart a világ vezető vállalatainak.

10+1 Vogel Adrienn

vogel-adrienn.jpg

Természetesen nem lehet teljes a lista egy inspiráló magyar nő nélkül, aki az egyik legsikeresebb női gyorsasági- és raliversenyző Magyarországon. Vogel Adrienn kimondottan szeret férfiak ellen versenyezni, szerinte ugyanis nem kellene különbséget tenni a két nem vezetési képességei között. "Szerintem ez érzék kérdése. Valakinek nagyon jó érzéke van hozzá, van akinek kevésbé jó, ennyi. Mivel sok vezetési tréninget tartok, látom, hogy mindkét nemnél vannak problémák, de mindkét nemnél vannak kimagaslóan jó vezetők is." Ha éppen nem raliversenyekre jár Adrienn, akkor a vezetéstechnikai oktatások mellett műsorvezetőként is tevékenykedik, de kipróbálta magát már kamionversenyzésben, sőt még jégbob kormányosként is. Vogel Adriennt 2017 és 2018 után 2020-ban is az Év női autóversenyzőjévé választotta a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség rali szakági bizottsága.

Vele készült interjúnkat itt találod: Vogel Adrienn: szeretek férfiak ellen versenyezni

(Forrás: bmw.com / illusztrációk: Oriana Fenwick)

Kiégett a cukiságmérő! 7 éves kislány drift mutatványán ámul a világ

A hamarosan hetedik születésnapját ünneplő Lila Kalis elképesztő drift tehetsége kiégette a cukiságmérőt. A fiatal kislányért már most rajong az internet, és ha az alábbi videót megnézed, te is biztosan tátott szájjal várod majd a cuki autóversenyző következő trükkjét.

lila_kalis_facebook.jpg

(Fotó: Facebook/Lila Kalis)

Baba helyett drift versenyzés

Vajon mit csinál egy ötéves kislány szabadidejében? Rajzol, vagy babákkal játszik? Esetleg a barátaival rajzfilmeket néz? Talán ezek a legvalószínűbb verziók. Lila Kalis mégis teljesen mással foglalja el magát: elektromos kisautójával olyan elképesztő trükköket hajt végre, amelyek láttán még a profi drift versenyzők is elismerősen bólintanak. Lila édesapja, Josh Kalis profi gördeszkás, így nem áll távol a családtól az extrém sportok iránti szenvedély. A büszke apuka véletlenül fedezte fel lánya tehetségét, onnantól viszont nem volt megállás: Josh egyedi futóművel és továbbfejlesztett motorral szerelte fel kislánya játékautóját. (A Lexus pedig egy mozgássérült kislánynak készített egyedi kisautót, hogy a gyerek könnyebben mozoghasson, itt nézheted meg a különleges kisautót és Finley történetét: Súlyosan beteg kislánynak épített mini szabadidőautót a Lexus)

Az átalakításnak köszönhetően Lila ma már profikat megszégyenítő mutatványokkal kápráztatja el internetes követőit és persze a szomszédokat. Első videóin Lila még csupán öt éves volt, ám a mutatványokat látva, nehéz ezt elhinni.

Híressé válik az autóversenyző kislány

A drift világ legfiatalabb királynője címmel is büszkélkedő autóversenyző kislány játszi könnyedséggel rántja be a kéziféket, miközben két utcai szemetes közé parkol. Mindezt látva pedig már meg sem lepődönk azon, hogy először 11 hónapos korában ült volán mögött a fiatal tehetség. Lila nem csupán otthon fejlesztette képességeit, hanem részt vett az Amerikában megrendezésre kerülő Shift S3ctor negyed mérföldes versenyén is, ahol előkelő helyezést ért el.

Lila Kalis ma már 100 ezer követőből álló Facebook táborral rendelkezik, akiket elképesztőnél elképesztőbb videókkal örvendeztet meg. Tehetségét számos neves versenyző is megirigyelheti, hiszen a hétéves kislány egyre többször bukkan fel különböző neves eseményeken.

Ez is érdekelhet: Íme, a csinos női kamionsofőr, akit százezrek követnek a neten

Ők a világ legnagyobb sztárjai, de az autójuk olcsóbb, mint gondolnád

A világsztárokról sokan hiszik, hogy kizárólag a legdrágább luxusautókkal furikáznak. Okkal, hiszen elég csak egy pillantást vetnünk Kylie Jenner, Cardi B, Schwarzenegger vagy Cristiano Ronaldo autógyűjteményére. Vannak azonban sztárok, akiknek autói sokkal szerényebbek, mint azt gondolnánk. Meglepően népszerű közöttük például a Volkswagen és a Toyota. Íme 10 sztár, akik milliós vagyonuk ellenére hétköznapi autót vezetnek.

1. Cameron Diaz — Toyota Prius

hollywood-sztarok-autoi-1.jpg

Cameron Diaz karrierjének csúcsán a legjobban fizetett színésznők egyike volt. A Tom Cruise-zal közösen forgatott filmjéért, a Kéjjel-nappalért 32 millió dollárt kaszált, amivel a második legjobban fizetett színésznő lett Hollywoodban 2010-ben. A hatalmas gázsi ellenére Cameron Diaz manapság egy üzemanyag-takarékos Toyota Priust vezet.

2. Justin Timberlake — Volkswagen Jetta

hollywood-sztarok-autoi-2.jpg

Justin Timberlake az egyik legnépszerűbb világsztár, rezüméje az egyik legváltozatosabb Hollywoodban: sikeres popénekes, dalszövegíró, zeneszerző, lemezproducer, színész és még az egyik legnagyobb fiúbandának, az 'N Sync-nek is a tagja volt. Justin közel 30 éves karrierje alatt hat Grammy-díj, négy Emmy-díj, többszörös MTV, Billboard és egyéb zenei díj tulajdonosa, de számtalanszor volt már jelölve Golden Globe- és Oscar-díjra is. Timberlake vagyonát 2020-ban 250 millió dollárra becsülték, egy évvel korábban mégis egy Volkswagen Jettában vitte kisfiát az óvodába. És hogy mikor ülhet a gyerek az anyósülésen, arról itt tudhatsz meg többet: Amire mindenki kíváncsi: ülhet-e gyerek az anyósülésen?

3. Tom Hanks — Scion xB

hollywood-sztarok-autoi-3.jpg

Tom Hanks, mint sok világsztár, fontosnak tartja a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni harcot, éppen ezért hagyományos helyett az elektromos autókat részesíti előnyben. Mielőtt még azt gondolnád, hogy Forrest Gump a legújabb Teslában csapatja, ki kell ábrándítanunk, ugyanis a színész beéri egy aranyos kis boxautóval, egy Scion xB-vel.

4. Jennifer Lawrence — Volkswagen Eos

hollywood-sztarok-autoi-4.jpg

Az éhezők viadala című filmekkel befutott fiatal sztár gyorsan a hollywoodi elitben találta magát. 2011 és 2016 között négyszer jelölték a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra, amit 2013-ban be is zsebelt magának. Lawrence 2015-ben és 2016-ban is a világ legjobban fizetett színésznője lett az amerikai Forbes magazin összeállításában. A két év alatt közel 100 millió dolláros vagyonra tett szert, az X-men filmek forgatására mégis egy szerény Volkswagen Eos-szal járt.

5. Jeff Bezos — Honda Accord

hollywood-sztarok-autoi-5.jpg

Az Amazon alapítójának ma szinte hétről hétre meg kell harcolnia Elon Muskkal a világ második leggazdagabb embere címért. Az 57 éves üzleti mágnás és befektető 181 milliárd dolláros vagyonával most éppen a második helyen áll a versenyben. 1999-ben Bezos karrierjének kezdetén, amikor vagyona éppen megütötte a 10 millió dollárt, sokan nem értették, hogy miért furikázik még mindig egy Honda Accorddal. Erre Jeff csak annyit válaszolt: "Ez egy tökéletesen jó autó, miért váltanék?" Azért kíváncsiak lennénk, hogy ma mit vezet a világ leggazdagabb embere.

6. Daniel Radcliffe — Fiat Grande Punto

hollywood-sztarok-autoi-6.jpg

Radcliffe 2007-ben, a 18. születésnapján végre valahára törvényesen is hozzáférhetett 23 millió fontos vagyonához, amit a Harry Potter-filmekkel halmozott fel. A fiatal sztár első nagy beruházása élete első autójának megvásárlása volt. Sokan egy villantós modellre számítottak, így valóban meglepő volt, amikor a környezettudatos Fiat Grande Puntóra esett Radcliffe választása. Ha te is új autót vennél, akkor ez az összeállításunk neked szól: 5+1 hiba, amit sokan elkövetnek egy új autó vásárlásakor

7. Britney Spears — Mini Cooper

britney spears mini cooper

Britney a karrierje csúcsán, még éppen a hírhedt hajlevágás előtt vásárolta a képen látható Mini Coopert. Az énekesnő egyébként kedvelheti a modellt, hiszen több Minivel is rendelkezik.

8. Cristian Bale — Toyota Tacoma

hollywood-sztarok-autoi-8.jpg

Christopher Nolan Sötét lovag-trilógiájában Batmannek mindenből a legújabb és legmodernebb technológia áll rendelkezésére, így a Batmobilja is minden hájjal megkent szuperautó. A Denevérember megformálója magánéletben azonban sokkal szerényebb autót, egy Toyota Tacomát (itthon Hilux) vezet lassan húsz éve.

9. Lilly Allen — Ford Focus

lily allen ford focus

A brit énekesnő sem az a magamutogató fajta, 2015-ben vásárolta a képen látható Ford Focus-t, aminek egyedül csak a színe feltűnő. Az azóta kétgyerekes anyuka mára már vélhetően lecserélte a háromajtós Focus-t egy nagyobb modellre, valószínűleg egy nagycsaládos autóra.

10. Leonardo DiCaprio — Toyota Prius

hollywood-sztarok-autoi-10.jpg

Leonardo DiCaprio neve mára összefonódott a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel, így nem meglepő, hogy autóját is ennek jegyében választotta. A Titanic sztárja, sok ökobarát hollywoodi kollégájához hasonlóan egy Toyota Priust vezet. Ha téged is érdekel, hogyan védheted autózás közben a környzetet, akkor olvasd el ezt a cikket: 7 trükk, amivel csökkentheted az autód karbonlábnyomát

Fotók: Instagram, Wikimedia

Piros, kék, fehér vagy fekete? Mutatjuk, mit árul el rólad az autód színe!

A színpszichológia szerint a színek, amelyek körül vesznek minket, meghatározzák életünk számos aspektusát és befolyással vannak arra, hogyan érezzük magunkat. Magától értetődő, hogy sokaknak az autóválasztásnál is az egyik fő szempont az autó színe. Na, de vajon személyiségünk alapján melyik az a szín, amit nekünk rendelt a sors? Most megtudhatod, hogy a színpszichológia szerint a te domináns személyiségjegyeid alapján, milyen színű autó illik hozzád, illetve, hogy mit árul el rólad a kocsid színe.

Fehér: Jó ízlés és elegancia

fiat-500-dolcevita-kabrio-gelato-feher-szinben.jpg

(Fiat 500 Dolcevita kabrió)

A klasszikus fehér a kifinomult stílus és modernitás, a letisztultság egyik univerzális színe. Emellett a fehér köztudottan a becsületesség és a tisztaság színe. Jó ízlésre és eleganciára utal, tulajdonosa az élet minden területén a tökéletességre törekszik. Az, aki ezt a színt választja, az általában őszinte, elegáns, maximalista, modern, minimalista.

A képen látható Fiat Dolcevitáról készült tesztünket itt olvashatod el: Fiat 500 Dolcevita kabrió: az autó, amiben egész évben nyár van

Fekete: Méltóságteljes kisugárzás

mustang-fekete.jpg

(Ford Mustang 5.0)

A szín, amivel nem lehet mellényúlni? A fekete, a fehér mellett a másik klasszikus szín. A fekete autó éppen úgy, mint egy kis fekete estélyi időtlen. Ha fekete autód van, méltóságteljes a kisugárzásod, és ezt mindenféle feltűnés nélkül éred el. A színpszichológia szerint a fekete autótulajdonost ezek jellemzik: szereti a luxust, kifinomultság, komplikált személyiség, vezéregyéniség, magabiztos, feltűnő.

Szürke: A kompromisszum árnyalata

ds-7-crossback-modell.jpg

(DS 7 Crossback)

A szürke a fekete és a fehér színek találkozása, éppen ezért ez az óvatosság és a kompromisszum színe. Ha ilyen színű autód van, akkor ezeket a jelzőket olvasva, biztosan magadra ismersz: visszahúzódó, megfontolt, érett, kompromisszum-képes, óvatos, belső értékek fontossága a külcsín helyett.

Ezüst: Egyensúly és stabilitás

pagani-2019genf.jpg

(Pagani a Genfi Autószalonon 2019-ben)

Az ezüst szín általában a presztízs és a vagyon színe, ugyanis sokan az ezüstös színeket tulajdonítják a fényűző és kifinomult életmódhoz. Érdekesség, hogy az ezüst emellett a feminin energiákhoz és a Holdhoz köthető, a termékenységhez, valamint a modernitáshoz. Az ezüst visszaállítja a dolgok egyensúlyát és stabilitást eredményez, megvéd a negatív erőktől. Az ezüst autó az alábbiakat sugallja: Keményen dolgozol. Szeretsz a figyelem középpontjában lenni. Feltalálod magad a nehéz helyzetekben. Gyakorlatias vagy.

Kék: Segít ellazulni és megnyílni

uj-elektromos-id3-kek-szinben.jpg

(Volkswagen ID.3)

A kék a bizalom, az őszinteség, a hűség és a spiritualitás színe. A szín segít ellazulni, nyugalmat áraszt, akárcsak a tenger vagy az óceán, vagy a kék égbolt. A kék szín idealisztikus, elősegíti az önkifejezés megvalósulását és arra ösztönöz, hogy megnyíljunk a másiknak. A kék autót vezetők általában: együttérzők, optimisták, szókimondók, nyugodtak.

Zöld: az újjászületés és környezettudatosság színe

zold-bmw-m340i-xdrive.jpeg

(BMW M340i)

A zöld szín az egyensúly, a harmónia és a fejlődés színe, ezért van az, hogy zöld színt sokszor társítjuk a megújulással, az újjászületéssel és a tavasszal. A zöld érzelmi szinten is egy pozitív szín, hiszen általában jó, pozitív, kedvező tulajdonságokat társítunk mellé. A zöld emellett a környezetvédelem színe is, nem véletlen, hogy a zöld autó kifejezés ma már egyet jelent az elektromos autókkal. A zöld autósra ezek a jellemzők: békére törekszik, türelmes, környezettudatos, elegáns, önellátó, gyengéd.

A zöld BMW M340i-t mi is kipróbáltuk: Felfedeztük egymást a BMW M340i-vel, és egyikőnk sem csalódott! – VIDEÓ

Sárga: Életvidámságot sugároz

sarga-honda-e.jpg

(Honda e)

A sárga szín az intellektualitást, a megszerzett tudást hivatott kifejezni. A szín emellett a bal agyféltekét is stimulálja, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akik jobban rezonálnak ezzel a színnel, azok analitikusabbak, gyakorlatiasan gondolkodók, és nem álmodoznak. A sárgával lehet továbbá leginkább kifejezni a boldogságot, az életszeretetet és a lelkesedést. Ha kedveled a sárga színt, akkor az alábbi tulajdonságok számodra ismerősek: kreatív, boldog, vicces, jó képzelőerővel rendelkező, energikus.

Ha érdekel, mit tud a fotón látható elektromos Honda e, kattints erre a linkre: A kis sárga Honda e olyan, mint egy játékautó, amely belül űrállomást rejt

Piros: Feltűnő és szexi

piros-ferrari-458-spider-budapesten.jpg

(Ferrari 458 Spider)

Talán az egyetlen szín, amit nem kell részleteznünk, hiszen annyira magától értendő, hogy mit sugall a piros szín. A piros egyet jelent a szenvedéllyel, az energiával és persze a szexualitással. Érdekesség, hogy bár sokan vágynak piros autóra, mégis csak kevesen merik bevállalni. Ha neked is piros autód van, akkor ezek jellemezhetnek: Szeretsz a figyelem középpontjában lenni. Ambíciózus vagy. Lobbanékony vagy. Szeretsz spontán lenni. Extrovertált vagy.

Fotók: Drive Me Baby

Sokak szerint ideje lenne lecserélni a Volvo hímsoviniszta logóját

Fogadjunk, hogy a Volvo logójáról neked is egyből a férfi szimbólum ugrik be! Ezzel nem vagy egyedül, sokan így vannak vele. Sőt, van, akit ez a tény kimondottan zavar. "Ébredj fel, Volvo! A világ már nem ugyanaz a hely, mint 90 éve volt." Ezzel a felütéssel kezdte meg Linkedin-bejegyzését Petra Rees, aki felszólította a svéd autógyártót, hogy fontolja meg a logóváltoztatás lehetőségét. De vajon tényleg ennyire zavaró és bántó a Volvo logó?

Rees egy azóta már törölt bejegyzésében azzal érvelt, hogy a nőknek már eleve nap mint nap meg kell küzdeniük a hímsoviniszta társadalmakkal, és emiatt már szinte észre sem vesszük a diszkriminációt. Édesanyja Volvóját vezetve aztán ráeszmélt, hogy a nők valójában 1927 óta kénytelenek a Volvo logóját bámulniuk, ami nagyon nincsen rendjén. "Hogyan lehetséges, hogy 2021-ben a világ egyik legnagyobb autógyártója még mindig a férfi szimbólumot használja saját logójának?" - teszi fel a kérdést Rees.

volvo-s90-logo.jpg

A fém ősi jele vagy a férfi szimbólum?

A Volvo nem volt rest és kommentben válaszolt a hölgy észrevételére. Mint írták, a logó a hiedelemmel ellentétben nem a férfi szimbólumot hivatott reprezentálni. A cég által használt szimbólum egy régi jel, amely az alkímiában a vas jelölése. A vas jele így a gépkocsikban felhasznált svéd acél erősségét szimbolizálja, mivel Svédország híre a jó minőségű acéljáról. A Volvo továbbá arra is felhívta Rees figyelmét, hogy cégpolitikájuk legfontosabb szempontja a be- és elfogadás, valamint a diverzitás.

Petra Rees bejegyzését egyébként egy új embléma ajánlásával zárta. Szerinte a férfi szimbólumra emlékeztető logó helyett a svéd autógyártónak inkább a női szimbólumot kellene használnia ezentúl. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ez hosszú távon megoldaná-e a helyzetet, ezért mi is javasolnánk egy harmadik, gendermentes variációt.

volvo-emblema.jpg

A nő és férfi kérdés a vezetésben is örök téma. Sok nő például hiába szerzi meg a jogosítványát, sosem vezet, hanem helyette a férfi ül mindig a kormány mögé. A témáról bővebben itt olvashatsz: Mucikám, inkább a levest kavargasd, ne a kormányt forgasd!.

És hogy kik vezetnek jobban, a nők vagy a férfiak, arra ebben a cikkünkben keressük a választ: A nők rosszabbul vezetnek, mint a férfiak? Autósiskolák válaszolnak

 

Beleülsz és beleszeretsz a Mercedes új nagycsaládos prémium modelljébe

Minden autóteszt különleges, ám ha az elsők között próbálhatsz ki egy új autót, az ad némi plusz adrenalinlöketet. Különösen, ha a tesztalany nem más, mint a legújabb Mercedes-Benz GLB 180 d, amelyet a mi csapatunk tesztelhetett elsőként Magyarországon. Megkértük Martinát, a kétgyermekes édesanyát és szerkesztőségünk alaptagját, vállalja be pár napra a hétüléses prémium modellt.

Régen vártam ennyire autót, mint ezt, és ahogy megláttam, az előbb említett adrenalinlöket a többszörösére ugrott. Ráadásul ez a hétüléses modell most állami támogatással is elérhető.

mercedes-benz-glb-180-d-teszt-drive-me-baby.JPG

Erős és gyors kompakt SUV

„Gyere ide anyához!” – csak erre tudtam gondolni, amikor megláttam ezt a szépséget. Jó, hogy a márka ki tud lépni a konzervatív formavilágából és a tradicionális, Mercedes stílusjegyek meghagyásával időről-időre újrateremti önmagát. Így született meg az új GLB is, amely bár grandiózus méretekkel rendelkezik, ennek ellenére „nem nagy az arca”. Nem hivalkodó, behemót SUV-nak mutatja magát, sokkal inkább egy kedves, ámde erős és gyors mackónak, amely az egész családot megóvja, ha kell.

Impozáns méretű karosszériáját a nagy felületű oldalablakok, valamint az elegáns vonalvezetés teszi igazán barátságossá. A gyári adatok szerint mindössze 11,3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy 100 km/órás sebességre felgyorsuljon álló helyzetből. Ez azért igazán nem rossz érték egy 2,19 tonna össztömegű autótól.

feher-mercedes-benz-glb.jpg

Papa, mama, gyerekek – mindenki jöhet

Az autó meglehetősen tágas belső térrel büszkélkedhet, ami könnyedén lehetővé teszi, hogy akár hétszemélyessé alakítsuk. Így lesz belőle rögtön a nagycsaládos autók egyik prémiumkategóriás versenyzője. Ráadásul a leghátsó két plusz ülést lehajtva akkora csomagtérrel gazdálkodhatunk, ami akár két nagyobb bőröndöt vagy babakocsit is képes elnyelni gond nélkül. Az utastér variálhatóságának köszönhetően, az ülések ledöntésével akár 1805 literes csomagteret is nyerhetünk, ami már megközelíti egy kisebb furgon csomagtér-térfogatát. (További méretes csomagtérrel rendelkező modelleket itt találsz.)

mercedes-glb-csomagter-borondokkel.jpg

mercedes-glb-csomagter-babakocsikkal.jpg

A legkényelmesebb helye kétségtelenül a sofőrnek és az első ülésen utazónak van. Elől ugyanis jó széles a fejtér és a válltér, az elegáns, a keskeny műszerfalnak köszönhetően a lábtér sem szűk. A helykínálat persze a méretéhez mérten hátul is rendkívül pazar, a második üléssorban két felnőtt kényelmesen elfér a változtatható magasságú combtámasszal ellátott üléseken. Mi két gyerekkel a fedélzeten értelemszerűen ide kötöttük be a gyereküléseket. Ugyan a középső ülés is teljes értékűnek tekinthető, de az hamar kiderült, hogy kevésbé életszerű, hogy itt rendszeresen üljön valaki. Ennek az ülésnek a háttámlájából hajtható ki ugyanis a pohártartóval ellátott könyöklő – gyerekekkel hosszú úton életmentő -, illetve ennek lehajtásával közelíthető meg a harmadik üléssor. Így inkább amolyan vendégülésként tekintettünk rá. És hogy ne legyen a hosszú autóút rémálom a gyerekkel, fogadd meg tanácsainkat, amiket ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze.

mercedes-glb-csaladi-auto-hatso-ulesek.jpg

mercedes-benz-glb-gyerekulesek.jpg

Mintha a nappalidban ülnél

A teszt alatt a 167 cm-es magasságommal valamennyi ülést kipróbáltam. A hátsó két plusz ülés kb. 168 cm magasságig használható, itt azért már hosszabb utat nem biztos, hogy bevállalnék, de rövidebb távokra még én is beülnék már csak a buli kedvéért. Plusz pont, hogy közel olyan kényelmes minden ülés, mint a nappalinkban a fotelek. A műbőr kárpitborítás miatt ráadásul kellemes tapintásúak, könnyen tisztíthatóak és „bőrfotel illatot” árasztanak. Én például nem szeretem az új autók jellegzetes illatát, kifejezetten émelyít, na de itt! Inkább egy kanapéboltban éreztem magam, mintsem egy új autóban.

uj-mercedes-benz-glb-belso.jpg

Ezt az automata duplakuplungos váltót mindenki imádná

A beltér tele van karakteres elemekkel, elegáns, mégis visszafogott, de érezni, hogy a prémium kategóriát kóstolgatjuk. Az utastér egyik legizgalmasabb része a műszerfal, ami lényegében két színes kijelzőből áll. Ezek stílusát személyre szabhatjuk, amint kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb vezetési módot (normal, eco, comfort, sport).

A teszt ideje alatt a legtöbbször a comfort és a normal vezetési módot használtam. Ezeknél a 116 lóerős dízelmotor rendkívül csendesen, ugyanakkor meglehetősen nyomatékosan dolgozott. A szériafelszereltségnek számító automata duplakuplungos váltó pedig villámgyors kapcsolásokkal és reakciókkal, megszakítás nélküli folyamatos gyorsulásokat tesz lehetővé, plusz ad az autónak egy amolyan „villanyautós” vezetési élményt, hiszen rendkívül dinamikusan gyorsul. Ráadásul a legegyenetlenebb vidéki utakat sem lehet vele megérezni. Köszönhető mindez a hatalmas, már-már terepjárós abroncsoknak, valamint a komfort futóműnek.

mercedes-glb-teszt.jpg

Hibátlan infotainment- és multimédiarendszer

Maradva a műszerfalnál még érdemes megemlíteni, hogy a teljesen digitális kijelzők szikrázó napsütésben is tökéletesen látszanak. Az infotainment rendszerben is számos érdekes dolgot találhatunk, ha kicsit játszunk vele. Ha szeretnénk, például folyamatosan meg tudjuk jeleníteni egy grafikonon a motor viselkedését. Ezt a funkciót mondjuk inkább a pasiknak és az olyan autófanatikusoknak találták ki, mint amilyenek mi is vagyunk, de amellett, hogy látványos, segíthet megismerni az általunk vezetett GLB 180 d "lelkét".

Az infotainment rendszer kezelését a könyöktámasz előtt lévő touchpad teszi elképesztően könnyűvé, így nem kell a kijelzőt nyomkodni. Az infotainment rendszerben elérhető a navigáció, valamint szintén itt tudjuk kezelni a csatlakoztatott telefonokat. Az Android vagy iOS alapú operációs rendszereket használó okostelefonok természetesen tükrözhetőek. Szintén itt kezelhetjük a vezetéstámogató rendszerek beállítását. Erre azonban nem nagyon volt szükség a teszt ideje alatt, annyira optimálisan volt minden beállítva. Ahogy azt a Mercedesnél megszokhattuk, számtalan vezetéstámogató rendszer segíti a sofőrt: ilyen az aktív fékasszisztens, az aktív sávtartó, a táblafelismerő rendszer, valamint a tűpontos éles képpel rendelkező tolatókamera.

mercedes-glb-infotainment-rendszer-fogyasztas.jpg

mercedes-benz-glb-infotainment-rendszer.jpg

Akár kedvezményesen is megvásárolható

A GLB 180 d-re a nagycsaládosok családi vásárlási támogatása érvényesíthető, így kedvezményes áron is hazavihető. A végső ár természetesen függ a felszereltségtől, a választott kiviteltől, hiszen az autó teljesen személyre szabható a gyártó által kínált kombinációknak köszönhetően. Az általunk tesztelt modell polár-fehér fényezéssel, ARTICO műbőr kárpitozással, 116 LE motorral, automata duplakuplungos 8 fokozatú váltóval, Style kivitelben 14 938 260 forintba kerül. Ezt a kocsit az egész család imádni fogja. Anya különösen!

mercedes-glb-hetuleses-modell.jpg

Angelica Larsson full sminkben vezeti hatalmas síkplatós kamionját

A fiatal, csinos női kamionsofőrről korábban már mi is írtunk (róla készült portrénkat itt olvashatod el), ám azóta még nagyobb népszerűségnek örvend a svéd Angelica Larsson. Ami nem csoda, hiszen nemcsak szép és fiatal, hanem férfiakat is megszégyenítő módon kezeli a hatalmas kamionokat, hozza-viszi a rakományokat, és akkor sem ijed meg, ha valami probléma adódik a járművével útközben.

Angelica Larsson gyönyörű sminkben kamionozik

Legújabb videójában (magyar felirattal is nézhető) azt mutatja meg nekünk, hogyan szeli át a havas, jeges utakat síkplatós kamionjával, hogy felvegyen egy rakományt. Mínusz 16 fokban, totál havas úton, erdők mentén vezet, miközben annyira hideg van, hogy hiába fűti a szélvédőt, az gyorsan lefagy, és emiatt nehezen lát ki a kamionból. Így hát megáll, és letisztítja a szélvédőt. Mindezt tökéletes sminkben nyomja végig, ami miatt duplán csodáljuk őt. Ahogy azért is, hogy sikerül megfordulnia a havas szűk úton ezzel a hatalmas járgánnyal.

Ha kíváncsi vagy, hogyan állják meg a magyar nők a helyüket az autó-motorsport világában, akkor ezek a cikkek épp neked szólnak:

8 veszélyes dolog, amit valószínűleg te is csinálsz vezetés közben

Ártalmatlannak tűnő berögződések, sokat emlegetett, ám mégsem betartott előírások, no, meg olyan veszélyes mozdulatok, amikről pontosan tudjuk, hogy potenciálisan balesetveszélyesek, mégis csináljuk. Íme néhány tipikus dolog, amit valószínűleg te is csinálsz vezetés közben, és amiket jobb, ha ezentúl abbahagysz.

1. Hangosan hallgatod a zenét

Habár sokak számára a zenehallgatás szorosan összetartozik a vezetéssel, nem mindegy, hogyan hallgatod kedvenc rádiódat vagy Spotify listádat. A túlságosan hangos zene önmagában is veszélyes, ugyanis előfordul, hogy nem hallod meg a külvilág zajait, például egy közeledő mentőautót. Kedvenc dalaid sok esetben akár eufórikus állapotba is képesek repíteni, így pedig veszítesz koncentrációs készségedből. Vezetés közben ezért inkább próbáld türtőztetni magadat, és nem belefeledkezni a muzsikába. A zenehallgatás természetesen nem tiltott, csak vedd figyelembe a körülményeket, a volán mögött mindig a vezetés legyen a prioritás.

noi-vezeto.jpg

(Fotó: Freepik)

2. Fülhallgatót használsz

El sem hisszük, hogy ezt mondani kell, de a fülhallgató használata szigorúan tilos! Minden telefonon megtalálható a kihangosítás funkció, az új autókban a fedélzeti központhoz is társíthatod a legtöbb okostelefont, éppen ezért tessék használni ezeket a funkciókat. A fül-, és fejhallgatók, valamint az újabb, vezeték nélküli AirPodokat és társaikat pedig felejtsd el! Főleg mivel ezek már sok esetben aktív zajszűréssel is rendelkeznek, így még több veszélyforrás rejlik használatukban.

3. Magassarkúban vezetsz

 magassarkú cipőben való vezetés a sokszor visszatérő témáink egyike. Vannak nők, akiknek egyáltalán nem okoz gondot a szexi lábbeliben való vezetés. De vannak, akik például el sem tudják képzelni és kifejezetten életveszélyesnek tartják. A témát egyébként alaposan körbejártuk ebben a cikkünkben, amiből megtudhatod, mi a véleménye a jelenségről egy vezetéstechnikai oktatónak, rendőrnek és, hogy mit ír a KRESZ vonatkozó szabályzata. Sőt, tavaly a Groupama Tanpályán, biztonságos körülmények között mi is kipróbáltuk (a videót itt találod), hogy melyik a legalkalmasabb lábbeli vezetéshez: a sportcipő, a bakancs, vagy éppen magassarkú. A legbiztosabb mindenesetre, ha mindig tartasz a kocsidban egy kényelmes, vezetésre alkalmas váltócipőt. A tűsarok mellett pedig a papucs, főleg a nagy nyári kedvenc, a flip-flop is veszélyes lehet vezetéshez, mivel nem tartja a bokát és könnyen megcsúszhat benne a lábad a pedálon.

noi-lab-autoban.jpg

(Fotó:123RF)

4. Felrakod a lábad a műszerfalra

Elsősorban utasként fordulhat elő, főleg hosszú úton, hogy a műszerfalon pihenteted a lábadat. Annak ellenére, hogy az elgémberedett végtagjaidnak kényelmesebb, ha kinyújthatod azokat, ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit az autóban ülve tehetsz. Ugyanis, ha balesetet szenvedtek, a kinyíló légzsák a térdedet egyenesen az arcod felé repíti, amivel jobb esetben kitöröd néhány fogadat, rosszabb esetben pedig súlyos fejsérülést is okozhatsz magadnak.

5. Alszol vagy másokat nézel, ahogy alszanak 

Az egyértelmű, hogy az alvás és a vezetés nem összeegyeztethető, de most itt sem a vezetőre gondolunk, hanem az utasra. Laikusként nem is gondolnánk, hogy a vezetőre nézve abból is baj lehet, ha valaki az anyósülésen elbóbiskol, pedig megtörténhet. Ugyanis bizonyított, hogy az ásítás ragályos, azaz, ha látsz valakit ásítani, akkor nagy eséllyel neked is ásítanod kell majd, az ásítással pedig megnőhet a fáradtságérzet, valamint a késztetés az alvásra.

6. Mobilozol, üzeneteket írsz

telefonalas-vezetes-kozben-no.jpg

(Fotó: Freepik)

Tízből négyen mobiloznak vezetés közben, közülük minden ötödik ember üzenetet és közösségi médiás bejegyzést is szokott írni. Az autópályán 130 km/órával haladó autó kb. 36 métert tesz meg egy másodperc alatt, városban kb. 14 métert – vagyis ennyit vezetsz vakon 1 másodperc alatt, ha a telefonra figyelsz. A kézben tartott mobil vezetés közbeni használata Európa valamennyi országában jogellenes cselekmény. A leggyakoribb közúti szabályszegések közé tartozik, és a legveszélyesebb kihágások egyike. Éppen ezért, mobiltartó nélkül útnak se indulj! Ha még nem rendelkezel eggyel, mielőbb szerezz be egyet, a választék szerencsére széles, így könnyen megtalálhatod a neked megfelelőt.

7. A házi kedvencedet nem megfelelően utaztatod

Annak ellenére, hogy négylábú társaink ma már szinte családtagnak számítanak, az utaztatásuk a legtöbb esetben sajnos szabálytalanul történik. Bármilyen furcsán is hangzik, a kutyát az autóban a KRESZ rakománynak tekinti, így minden ide tartozó szabály vonatkozik a kutya autóban való szállítására. Magyarán szólva kedvenced, akármilyen jól tűri az autózást, és szófogadó, nem lehet szabadon az autóban, az öledben való utazása meg aztán tényleg ki van zárva. Felelős gazdiként a kisállat biztonságát kell előtérbe helyezned, így a négylábú kedvenced épsége érdekében be kell tartanod az előírásokat. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

kutya-az-autoban-gyerekekkel.jpg

(Fotó: 123RF)

8. Alternatív kormányzási módszereket találsz ki

Kezdjük ott, hogy ha előfordul olyan helyzet, hogy a kormánykereket a lábaddal tartod egy helyben, akkor az eleve azt jelenti, hogy a kezed vezetés közben mással van elfoglalva, ami önmagában is balesetveszélyes, hiszen a kezednek minden esetben a kormányon kellene lennie. Éppen ezért lehetőség szerint ne vezetés közben egyél, igyál, mobilozz, és sose tartsd a kormányt a lábaddal, hiszen egy váratlan bukkanó is elég ahhoz, hogy elveszítsd a kontrollt az autó felett. Ahogy azt már korábban említettük, a volán mögött a vezetés az elsőszámú prioritás, ez pedig azt jelenti, hogy a kezednek a kormányon van a helye.

süti beállítások módosítása