Drive Me Baby

Hisztizik a gyerek az autós ülésben? Így előzd meg az idegtépő pillanatokat!

2021. április 15. - Drive Me Baby

A szülők viszonylag hamar rájönnek, hogy a gyerek(ek) és az autózás nem feltétlenül olyan felhőtlen párosítás, mint azt elsőre gondolnánk. Vannak kisgyerekek, akiket nem különösebben érint meg a gyerekülés korlátozó mivolta. Mondhatnánk, elvan a gyerek, ha autózhat, és sok más nem is érdekli őt. Ám vannak, akik meglehetősen rosszul viselik az autózás és a gyerekülés kötöttségeit. Most róluk lesz szó.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekülésbe kényszerült gyerek elviselje az utazással töltött időt úgy, hogy közben mi se őrüljünk meg vezetés közben? Erre az elsőre lehetetlennek tűnő küldetésre próbálunk tippekket adni.

kislany-gyerekulesben.jpg

(Fotó: 123RF)

Így nem lesz káosz az autós gyerekülés használata

Sok nagyobb gyereknél ott vész el a gyerekülés varázsa, amikor kiderül, hogy az bizony különböző biztonsági övekkel van ellátva. Emiatt a benne tartózkodás meglehetősen unalmas egy kíváncsi és örökmozgó gyerek számára. És ha van olyan dolog, amit egy kisgyerek mindennél jobban utál, az az, ha szó szerint le van kötve és nem mozoghat szabadon.

Kisbabáknál érthetően az impulzusok hiánya okozhat nyűgösséget. A nagyobb gyerekek azonban inkább túl izgágák, sajtkukacok az egyhelyben lekötött utazáshoz, vagy szimplán túl gyerekesnek találják azt. Az ő esetükben alternatív módon kell kiharcolni a békés autózást, hiszen nekik és a vezető szülőnek sem jó, ha kiabálással, hisztivel és rugdosással telik az út.

adac-gyerekules-teszt.jpg

(Fotó: Freepik)

Az első autós élmények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogyan élik meg a kicsik később az autós pillanatokat. Éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk a lehető legnagyobb türelemmel viszonyulni a sokszor emberpróbáló feladathoz. Tippek a békés családi utazáshoz: 10 tuti tipp, hogy a családi autózás ne legyen rémálom

Így nem lesz rémálom a gyerekülés használata

A legkisebbek autós élményének sarkalatos pontja lehet, ha nem látják anyut vagy aput, emiatt eltörhet náluk a mécses. Ezt megelőzendő, érdemes valamilyen érzékszervi stimulációt tartani az autóban. Egy autós utazáshoz megfelelő játék, csörgő is sokat segíthet, ha fogékony rá a gyerek, de sokan esküsznek például egy jól rögzített tükörre. Egy jól beállított autós gyerektükör segítségével a kicsi láthatja saját magát és az elől ülőket, esetleg a folyton mozgó külvilágot, ami garantáltan leköti a figyelmét.

easy-view-es-see-me-too-autos-tukor-szett.jpg

Alvás: kisebb gyerekeknél nagyobb valószínűséggel válhat be, jó ötlet lehet pihenőidőre időzíteni az utat, amikor a gyerek eleve fáradt, így az autóban nagyobb eséllyel fog elbóbiskolni.

Csevegés: főleg kisbabáknál fontos, hogy hallják a hangunkat, ezért ügyeljünk rá, hogy útközben is folyamatosan beszéljünk hozzájuk. Nagyobb gyerek esetében beszélgessünk velük a napjukról, hogy mi történt az oviban, suliban stb. A hasznos beszélgetéssel eltöltött idő a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti, és nem utolsósorban elvonja a figyelmet a gyerekülés használata körüli hisztiről.

Zene: kisbabáknál érdemes nyugtató, andalító zenét játszani, vagy esetleg olyat, amit ismer, ez elősegítheti a megnyugtatását, ha nyűgös lenne. Nagyobbaknál a gyerek kedvenc zenéit is érdemes lehet előnyben részesíteni. Ha pedig extra bevállalósak vagyunk, engedhetjük, hogy ő kezelje a zenét az autóban, legyen szó rádiócsatornáról vagy bluetooth-os zenelejátszásról.

Elektronika: ha nincs ellenünkre, érdemes olyan privilégiumokat adni az autós utazáshoz, mint a tablet vagy okostelefon használata. Ezek garantáltan lekötik a gyerekek figyelmét.

Tudtad, hogy az autós gyerekülés is elveszítheti a szavatosságát? Hogy mikor és miért érdemes lecserélni a gyerekülést, arról itt olvashatsz: Tudtad, hogy az autós gyerekülésnek is van lejárati dátuma?

adac-gyerekules-teszt-1.jpg

(Fotó: Freepik)

Gyerekkel az autóban: ismertessük a szabályokat

Nagyobb gyereknél előfordulhat, hogy azért nem szívleli az ülést, mert az túl „gyerekes.”  A frusztrációja az ilyen és hasonló helyzetekben abból fakad, hogy úgy érzi, nincsen beleszólása a dolgokba. Ilyenkor a legjobb módszer, ha felnőttként bánunk vele, hiszen ő is ezt akarja. Magyarázzuk el neki, hogy az ülés az ő biztonsága érdekében van, mutassuk meg, hogy a felnőtteknek is ott van a biztonsági öv, amit mindig használniuk kell az autóban. Ilyenkor próbáljuk őt is bevonni a döntésekbe. Mutassuk meg neki, hogyan kötheti be magát egyedül, esetleg válassza ki a neki tetsző ülést vagy biztonsági öv kiegészítőket.

A legfontosabb, hogy a gyerekek lehetőség szerint a kezdetektől pozitív élményként éljék meg az autóban való tartózkodást. Továbbá, hogy felismerjék, illetve megértsék, hogy a gyerekülés használata nem büntetés, hanem a biztonságos utazás feltétele. Nem, nyilván nem lesz minden egyes alkalom sétagalopp, de ha megfelelően kezeljük a helyzetet, akkor hamar rájönnek, hogy az autózás valójában egy izgalmas és szuper dolog.

Íme a legfrissebb ADAC gyerekülés-teszt eredményei. A megvizsgált 26 autós gyerekülésből egyik sem kapott kifogásolható értékelést: 2020-as ADAC gyerekülés-teszt: a vizsgált ülések nagy része megfelelt

A bejegyzés trackback címe:

https://drivemebaby.blog.hu/api/trackback/id/tr7616501892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása