Drive Me Baby

8 egyszerű tipp, hogy az autód ne amortizálódjon feleslegesen

2021. február 17. - Drive Me Baby

Függetlenül attól, hogy már évek óta vezetsz vagy csak most tanulsz vezetni, számos dolog van, amit érdemes észben tartanod az autó karbantartásával kapcsolatban, ugyanis ezek többségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Íme a legfontosabb haszbálati és karbantartási tippek, amelyekkel könnyedén megőrizheted az autód állapotát, hogy az a lehető legtovább képes legyen kiszolgálni téged és családodat. A Drive Me Baby összeállítása.

1. A sebességváltó nem kéztámasz

 Sokan a sebességváltó karon pihentetik a kezüket (elsősorban manuális váltós autó esetén). Noha kényelmi szempontból valóban jó megoldás, műszaki szempontból már annál kevésbé. Amellett, hogy kifejezetten balesetveszélyes egy kézzel vezetni, a sebességváltóra nehezedő állandó nyomás károsítja a szinkron szerkezeteket és a fogaskereket. A kelleténél több érintkezés pedig esztétikai szempontból sem kívánatos, hiszen ezzel kikezdhetjük a sebváltó anyagát.

2. Figyelj az olajra!

A nagykönyv szerint, minden 4800 km megtétele után szükséges az olajcsere, a szakértők azonban ennél jóval több megtett út után javasolják a cserét. Egyesek 12 ezer kilométert írnak elő, de sokan a 16 ezer kilométer megtételét sem tartják túlzásnak. Az olaj mennyiségét azonban célszerű sűrűn ellenőrizni, ugyanis nem jó, ha nagyon leesik a kocsiban az olajszint.

3. Hosszú szünet utáni használat

Az otthoni munkavégzés, távoktatás és korlátozások miatt a korábban napi használatban lévő autók az utóbbi egy évben napokon vagy akár heteken át mozdulatlanul vesztegeltek az utcán vagy garázsban. Az emberekhez hasonlóan ezek a járművek is megsínylik a hosszas mozgáshiányt, a tartós kényszerpihenőt. Hogy mire kell figyelni, ha hosszabb idő után akarod újra használni az autódat, megtudhatod itt.

4. Ne terheld a slusszkulcsot!

auto-karbantartasi-tippek-5.jpg

Tudjuk, hogy a kulcstartó az egyik legnépszerűbb módja egy autótulajdonosnak az egyénisége kifejezésére, de a slusszkulccsal óvatosan kell bánni. Soha ne legyen a fő kulcscsomód, inkább önmagában tartsd, ugyanis ha a kulcsot túl nagy súly húzza lefele, az bizony tönkre teheti az indító mechanikáját. Így amíg nem áll rendelkezésünkre szélsekörben digitális kulcs, addig óvd a slusszkulcs állapotát azzal, hogy nem pakolod tele felesleges súlyokkal.

5. Jegyzetelj!

Érdemes mindenről pontos jegyzetet készíteni, legyen szó a szervízelés okáról, dátumáról, olajcseréről, de még arról is, hogy egy-egy tele tank pontosan mennyi kilométert eredményez. Ha ezekben észreveszel eltérést, érdemes felkeresni egy szakembert, és ha beüt a krach, ezek az apró információk is sokat segíthetnek. Bizonyára találsz erre egy megfelelő okostelefonos alkalmazást is, de a célnak tökéletesen megfelel, ha a telefonod jegyzeteibe írod fel ezeket.

6. Centrírozás

A centrírozás, azaz a gumiabroncs-kiegyensúlyozás megelőzi a gumiabroncsok idő előtti kopását, ugyanakkor vezetésbiztonsági szempontból is fontos. Ugyanis a kiegyensúlyozatlan kerék kiszámíthatatlanul tud viselkedni az úton. Különösen fontos szerepe lesz a kiegyensúlyozásnak, ha a gyári méretnél nagyobb méretkategóriájú abroncsot használsz. Éppen ezért minden gumicserénél a kerék kiegyensúlyozottságát is ajánlott ellenőriztetni.

7. Légszűrő csere

auto-karbantartasi-tippek-2.jpg

A levegőszűrő lényegében az autód tüdeje, és bizony óvni kell. A levegőszűrű egy féligáteresztő, a folyadék vagy gáz áramlásának útjába állított akadály, ami az aprószemcsés szilárd anyagok eltávolítására szolgál. Magyarán ez az általában papírból készült szűrő megakadályozza a szennyeződés bejutását az égéstérbe. Alapvetően négy féle anyagból készül: papír (vagy más jellegű cellulózhoz hasonlító szálas anyagok), hab, rozsdamentes acélháló vagy pamutos géz. Járj utána, hogy milyen időközönként érdemes ezt cserélni.

8. Felejtsd el a magasnyomású mosót!

A karosszériánál megengedett, de a motorháztető alatti tisztításkor kimondottan tilos magasnyomású mosót használni. Gondolj csak bele, hogy mennyi kábel, cső, apró alkatrész és gumitömítés találhatók itt, amelyeket egy magasnyomású mosó vízsugara könnyedén elmozdíthat, kimozdíthat a helyéről. A motor körüli tisztítást végezd inkább kézzel, egy jól bevált rongy és némi tisztító folyadék segítségével. Tippünk: Tudtad, hogy akár 1,5 deci vízzel is megoldható az autó tisztítása?

Ha érdekel, hogy milyen rossz vezetési szokásokkal teheted tönkre az autódat, akkor olvasd el ezt az összeállításunkat.

További autós hírekért, tesztekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon és az Insragramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://drivemebaby.blog.hu/api/trackback/id/tr6616430110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása