Drive Me Baby

8 veszélyes dolog, amit valószínűleg te is csinálsz vezetés közben

2021. március 03. - Drive Me Baby

Ártalmatlannak tűnő berögződések, sokat emlegetett, ám mégsem betartott előírások, no, meg olyan veszélyes mozdulatok, amikről pontosan tudjuk, hogy potenciálisan balesetveszélyesek, mégis csináljuk. Íme néhány tipikus dolog, amit valószínűleg te is csinálsz vezetés közben, és amiket jobb, ha ezentúl abbahagysz.

1. Hangosan hallgatod a zenét

Habár sokak számára a zenehallgatás szorosan összetartozik a vezetéssel, nem mindegy, hogyan hallgatod kedvenc rádiódat vagy Spotify listádat. A túlságosan hangos zene önmagában is veszélyes, ugyanis előfordul, hogy nem hallod meg a külvilág zajait, például egy közeledő mentőautót. Kedvenc dalaid sok esetben akár eufórikus állapotba is képesek repíteni, így pedig veszítesz koncentrációs készségedből. Vezetés közben ezért inkább próbáld türtőztetni magadat, és nem belefeledkezni a muzsikába. A zenehallgatás természetesen nem tiltott, csak vedd figyelembe a körülményeket, a volán mögött mindig a vezetés legyen a prioritás.

noi-vezeto.jpg

(Fotó: Freepik)

2. Fülhallgatót használsz

El sem hisszük, hogy ezt mondani kell, de a fülhallgató használata szigorúan tilos! Minden telefonon megtalálható a kihangosítás funkció, az új autókban a fedélzeti központhoz is társíthatod a legtöbb okostelefont, éppen ezért tessék használni ezeket a funkciókat. A fül-, és fejhallgatók, valamint az újabb, vezeték nélküli AirPodokat és társaikat pedig felejtsd el! Főleg mivel ezek már sok esetben aktív zajszűréssel is rendelkeznek, így még több veszélyforrás rejlik használatukban.

3. Magassarkúban vezetsz

 magassarkú cipőben való vezetés a sokszor visszatérő témáink egyike. Vannak nők, akiknek egyáltalán nem okoz gondot a szexi lábbeliben való vezetés. De vannak, akik például el sem tudják képzelni és kifejezetten életveszélyesnek tartják. A témát egyébként alaposan körbejártuk ebben a cikkünkben, amiből megtudhatod, mi a véleménye a jelenségről egy vezetéstechnikai oktatónak, rendőrnek és, hogy mit ír a KRESZ vonatkozó szabályzata. Sőt, tavaly a Groupama Tanpályán, biztonságos körülmények között mi is kipróbáltuk (a videót itt találod), hogy melyik a legalkalmasabb lábbeli vezetéshez: a sportcipő, a bakancs, vagy éppen magassarkú. A legbiztosabb mindenesetre, ha mindig tartasz a kocsidban egy kényelmes, vezetésre alkalmas váltócipőt. A tűsarok mellett pedig a papucs, főleg a nagy nyári kedvenc, a flip-flop is veszélyes lehet vezetéshez, mivel nem tartja a bokát és könnyen megcsúszhat benne a lábad a pedálon.

noi-lab-autoban.jpg

(Fotó:123RF)

4. Felrakod a lábad a műszerfalra

Elsősorban utasként fordulhat elő, főleg hosszú úton, hogy a műszerfalon pihenteted a lábadat. Annak ellenére, hogy az elgémberedett végtagjaidnak kényelmesebb, ha kinyújthatod azokat, ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit az autóban ülve tehetsz. Ugyanis, ha balesetet szenvedtek, a kinyíló légzsák a térdedet egyenesen az arcod felé repíti, amivel jobb esetben kitöröd néhány fogadat, rosszabb esetben pedig súlyos fejsérülést is okozhatsz magadnak.

5. Alszol vagy másokat nézel, ahogy alszanak 

Az egyértelmű, hogy az alvás és a vezetés nem összeegyeztethető, de most itt sem a vezetőre gondolunk, hanem az utasra. Laikusként nem is gondolnánk, hogy a vezetőre nézve abból is baj lehet, ha valaki az anyósülésen elbóbiskol, pedig megtörténhet. Ugyanis bizonyított, hogy az ásítás ragályos, azaz, ha látsz valakit ásítani, akkor nagy eséllyel neked is ásítanod kell majd, az ásítással pedig megnőhet a fáradtságérzet, valamint a késztetés az alvásra.

6. Mobilozol, üzeneteket írsz

telefonalas-vezetes-kozben-no.jpg

(Fotó: Freepik)

Tízből négyen mobiloznak vezetés közben, közülük minden ötödik ember üzenetet és közösségi médiás bejegyzést is szokott írni. Az autópályán 130 km/órával haladó autó kb. 36 métert tesz meg egy másodperc alatt, városban kb. 14 métert – vagyis ennyit vezetsz vakon 1 másodperc alatt, ha a telefonra figyelsz. A kézben tartott mobil vezetés közbeni használata Európa valamennyi országában jogellenes cselekmény. A leggyakoribb közúti szabályszegések közé tartozik, és a legveszélyesebb kihágások egyike. Éppen ezért, mobiltartó nélkül útnak se indulj! Ha még nem rendelkezel eggyel, mielőbb szerezz be egyet, a választék szerencsére széles, így könnyen megtalálhatod a neked megfelelőt.

7. A házi kedvencedet nem megfelelően utaztatod

Annak ellenére, hogy négylábú társaink ma már szinte családtagnak számítanak, az utaztatásuk a legtöbb esetben sajnos szabálytalanul történik. Bármilyen furcsán is hangzik, a kutyát az autóban a KRESZ rakománynak tekinti, így minden ide tartozó szabály vonatkozik a kutya autóban való szállítására. Magyarán szólva kedvenced, akármilyen jól tűri az autózást, és szófogadó, nem lehet szabadon az autóban, az öledben való utazása meg aztán tényleg ki van zárva. Felelős gazdiként a kisállat biztonságát kell előtérbe helyezned, így a négylábú kedvenced épsége érdekében be kell tartanod az előírásokat. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

kutya-az-autoban-gyerekekkel.jpg

(Fotó: 123RF)

8. Alternatív kormányzási módszereket találsz ki

Kezdjük ott, hogy ha előfordul olyan helyzet, hogy a kormánykereket a lábaddal tartod egy helyben, akkor az eleve azt jelenti, hogy a kezed vezetés közben mással van elfoglalva, ami önmagában is balesetveszélyes, hiszen a kezednek minden esetben a kormányon kellene lennie. Éppen ezért lehetőség szerint ne vezetés közben egyél, igyál, mobilozz, és sose tartsd a kormányt a lábaddal, hiszen egy váratlan bukkanó is elég ahhoz, hogy elveszítsd a kontrollt az autó felett. Ahogy azt már korábban említettük, a volán mögött a vezetés az elsőszámú prioritás, ez pedig azt jelenti, hogy a kezednek a kormányon van a helye.

A bejegyzés trackback címe:

https://drivemebaby.blog.hu/api/trackback/id/tr1116442560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.03.03. 16:34:37

"nem hallod meg a külvilág zajait"

Ez szerintem téves. Egy normális autóban amúgy se hallod meg a külvilág zajait és azok nem adnak neked értelmes információt.

Egy megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót is a tükörből lehet látni. Nem hallani kell. Amikor már hallod azt jelenti, hogy mögötted van. Rég késő.

2. Fülhallgatót használsz
Autópályán régebbi autómban használtam. Egyszerűen egy 1.4es autó 3500as fordulaton történő nyüszítését hallgatni 10 órás úton eszméletlenül fárasztó. A füles lefogta a zajt, a zajszűrő ezen csak segített és a zenét se kellett felcsavarnom túlságosan, hogy halljam.

HBKF 2021.03.03. 16:45:09

Nálam csak az 5-ös játszik, a párom mindig elalszik mellettem hosszabb úton!

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.03. 16:48:44

Hát, szerintem akinek a figyelme több mint 15%-át kell a vezetésre fordítani, az inkább ne vezessen.
Nyilván polkorrekt módo úgy vezetünk, hogy merev tekintettel előre nézünk, két kéz fehér ujjakkal a kormányon, nem beszél, nem eszik/iszik/cigizik. Persze.
Az autó vezetés azért nem annyira összetett dolog.

eßemfaßom meg áll 2021.03.03. 17:21:00

@odamondó: "Egy megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót is a tükörből lehet látni." mert mentő csak mögötted jöhet, oldalról pl nem. És persze mindig a tükröt figyeled nem az utat előtted.

@poszt: Kimaradt, hogy leszopják az embert vezetés közben.

2021.03.03. 17:46:16

csiszolás már nem téma?

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.03. 18:24:42

@eßemfaßom meg áll: Ja, az autóvezetés ÉLETVESZÉLY. Azonal tilcsukbeeee!!!

Tinman 2021.03.03. 19:07:35

@eßemfaßom meg áll: Az asszony még mindig nem ember? Melyik évben vagyunk?

Wildhunt 2021.03.03. 19:12:57

@Közlekedő tömegközlekedő: az első fele igaz. Ha ezt nem érted, akkor téged tényleg el kell tiltani tőle. Vagyis igazad van.

CoolKoon 2021.03.03. 21:34:19

@Közlekedő tömegközlekedő: Te amúgy városban is szoktál vezetni? Mert ilyen hozzáállással inkább ne tedd....

2021.03.03. 22:29:47

Egyiket sem csinálom. És ez sem garancia semmire.

sfyou 2021.03.04. 12:23:39

@odamondó: Vannak olyan európai országok, ahol a" füles" használatát szigorúan büntetik.

horrorpornó bábszínház 2021.03.04. 13:25:56

Hát baszd meg, egyiket sem csinálom.
Zenét ugyan hallgatok, de nem üvöltetve.

@Tinman:
Nem, az asszony még mindig nem ember. Ahogy a medve még mindig nem játék.

@sfyou:
Ami csak az egyik füledben van (Bluetooth), azt nem.

eßemfaßom meg áll 2021.03.04. 16:40:36

@Tinman: Gondolom az agyadat nem a bonyolultsága miatt nézegetik röhögve az MR -ben

gigabursch 2021.03.04. 19:25:16

Sose vezettem tűsarkú cipőben. Mondjuk a nejem sem...

horrorpornó bábszínház 2021.03.04. 21:50:32

@Tinman:
Egyébként nem véletlen, hogy a nyelvek igen jelentős részében ember = férfi (valamint gyerek = fiú).
Talán ezen kéne elgondolkodnod, ha lenne mivel.

vincent66 2021.03.05. 02:59:32

Talán dohányos írta a cikket?
Simán a listán lenne a helye.

odamondó 2021.03.05. 17:47:36

@eßemfaßom meg áll: hát oldalról nem is fogod hamar észrevenni. ha üvölt a szirénája ha nem. Oldalról csak akkor veszed észre amikor kb már a kereszteződésben van és akkor nem mész tovább.

eßemfaßom meg áll 2021.03.05. 21:01:03

@odamondó: Ha csak akkor veszed észre a mentőt a kereszteződésben amikor már ott van akkor te jó eséllyel halott vagy.

Komolyan nehezen tudom elképzelni egynémely ember hogy képes nap mint nap túlélni a közlekedést az alapján amiket írnak.

horrorpornó bábszínház 2021.03.06. 00:37:06

@odamondó:
Süketek mióta kaphatnak jogosítványt?

@eßemfaßom meg áll:
Az a ritka alkalom állt elő, hogy minden itteni hozzászólásoddal egyetértek,
(Vigyázz, lehet, hogy nagyon elbasztál valamit! :-)

eßemfaßom meg áll 2021.03.07. 11:31:19

@horrorpornó bábszínház: 1967 óta kaphatnak a süketek jogosítványt.
süti beállítások módosítása